عکاسی پرتره

راهنمای عکاسی پرتره

عکاسی پرتره یا چهره به معنای ثبت شخصیت، هویت و روحیات یک فرد است که با استفاده از نورپردازی، ژست و خلق موقعیت مکانی به ثبت ویژگی‌های صورت و احساسات فرد می‌پردازد. در این نوع عکاسی، سوژه با استفاده از پس‌زمینه و نورپردازی می‌تواند ارتباط حسی بین خود و بیننده برقرار کند.

آشنایی با عکاسی پرتره

چهره‌ها نقش بسیار مهمی در نشان دادن هویت، شخصیت و احساسات افراد دارند. در عکاسی پرتره، تمرکز اصلی بر روی چهره افراد و ویژگی‌های آن‌ها به همراه بیان احساساتشان است که ارتباط بین بیننده و سوژه را تقویت ‌می‌کند. 

در این نوع عکاسی، هماهنگی بین ویژگی‌های چهره با نور، زمینه و عناصر دیگر تصویر از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا توجه به جزئیات و دقت در نمایش آن می‌تواند تصویری زیبا و شگفت‌انگیز را به ارمغان بیاورد و تجربه بصری بیننده را بهبود بخشد.

یکی از اشتباهات رایج درباره عکاسی چهره این است که آن را با عکس‌های لحظه‌ای و غیرمنتظره اشتباه بگیرید. در این نوع عکاسی تصویری که ثبت می‌شود، نتیجه ترکیب بندی و تمرین از قبل بین سوژه و عکاس است. نحوه نورپردازی، انتخاب پس‌زمینه و ژست سوژه، همگی قبل از عکاسی برنامه‌ریزی شده‌اند تا بهترین تاثیر را بر روی بیننده ایجاد کنند. 

اهمیت عکاسی پرتره

یکی از حوزه‌های مهم و تأثیرگذار هنر عکاسی، پرتره است که به عنوان یک شکل بصری، توانایی بالایی در برقراری ارتباط عاطفی و تاثیر گذاری بین نمایش تصویر و عمق احساسات افراد را دارد. عکاسان از طریق این هنر، توانسته‌اند تأثیر بسزایی بر دید بیننده‌ها بگذارند.

تجهیزات لازم عکاسی پرتره چیست؟

در این بخش، تجهیزات ضروری برای عکاسی پرتره که تاثیر مستقیم در کیفیت نهایی عکس‌های چهره شما دارند را بررسی خواهیم کرد؛ شما می‌توانید با استفاده از این تجهیزات آثار ارزشمندی را از سوژه خود خلق کنید. 

دوربین

دوربین با وضوح بالا، فوکوس خودکار استثنایی و لنز قوی حائز اهمیت است. دوربین با لنز قابل تعویض را مورد انتخاب قرار دهید تا در صورت نیاز به لنزهای جدید، گزینه‌های زیادی را در اختیارتان بگذارد.

لنز

همواره یکی از اصلی‌ترین و ابتدایی‌ترین ابزارهای هر عکاسی، لنزها محسوب می‌شوند. برای عکاسی چهره مناسب است که سه نوع لنز زوم استاندارد، زوم تله‌فوتو و لنز پرایم یا ثابت را در اختیار داشته تا بتوانید از سوژه‌های خود در شرایط و موقعیت‌های مختلف عکاسی کنید.

  • لنز زوم استاندارد

این لنزها گستره وسیعی از اهداف را فراهم می‌کنند. برای مثال، لنزهای ۳۵ تا ۵۰ میلی‌متری مناسب برای عکاسی از سوژه‌ها در حالت تمام قد یا نیم قد هستند. با لنز زوم ۷۰ میلی‌متری می‌توانید از قسمت سر سوژه‌ها عکاسی کنید.

اگر از دوربین فول فریم استفاده می‌کنید، لنزهای زوم ۲۴ تا ۷۰ میلی‌متری مناسب برای عکاسی پرتره هستند. همچنین می‌توانید از لنزهای ۲۴ تا ۱۰۵ میلی‌متری نیز در این دسته دوربین‌ها استفاده کنید.

در صورت داشتن دوربینی از نوع APS-C، بهتر است یک مجموعه لنز 18 تا 55 میلی‌متری داشته تا بتوانید عکاسی چهره را در حالت‌های مختلف انجام دهید.

نکته مهم دیگری که بهتر است در نظر بگیرید، لنز زوم استاندارد خود را با بیشترین میزان دیافراگم انتخاب کنید. لنزهای با دیافراگم f/2.8 به شما امکان می‌دهند در پس‌زمینه‌های عکس‌های خود بوکه‌های زیبا و خلاقانه ایجاد کنید. لازم به ذکر است که برای رسیدن به نتیجه مطلوب با لنزهایی با دیافراگم f/4، f/5.6 یا f/6.3، نیاز به تلاش بیشتری خواهید داشت.

  • لنز زوم تله فوتو

یکی از لنزهای مورد نیاز برای عکاسان این حوزه، لنز زوم تله‌فوتو است. به عنوان مثال، لنز 70-200 میلی‌متر با دیافراگم f/2.8.

با استفاده از این نوع لنز سوژه‌های خود را از پس‌زمینه جدا خواهید کرد و یا بوکه‌های زیبا ایجاد کنید. فاصله کانونی بزرگ و دیافراگم باز این لنزها، امکان جدا شدن سوژه از پس‌زمینه را برای شما فراهم خواهد کرد. بر خلاف لنزهای زوم استاندارد، با استفاده از این لنزها می‌توانید بدون نزدیک شدن زیاد به سوژه عکس بگیرید.

همانند لنزهای زوم واید، لنزهای تله‌فوتو نیز در دیافراگم بازتر عملکرد بهتری دارند. اگرچه لنزهای تله‌فوتو با دیافراگم بازتر قیمت بالاتری دارند؛ اما به خرید دست دوم این نوع لنزها فکر کنید.

  • لنز پرایم یا ثابت

لنزهای پرایم دارای یک فاصله کانونی ثابت است (به عنوان مثال ۵۰ میلی‌متر یا ۸۵ میلی‌متر) که با دیافراگم f/1.8 امکان عکاسی در نور کم را برای شما فراهم می‌کند. همچنین می‌توانید با استفاده از آن و دیافراگم‌های  f/1.4 و f/1.2 به پس‌زمینه‌های عکس‌های پرتره خود تاری زیبا ببخشید.

سه‌پایه عکاسی

اگر در داخل استودیو عکاسی می‌کنید معمولا نیاز کمتری به استفاده از سه‌پایه احساس می‌کنید؛ اما در نور طبیعی، سه‌پایه بخش اساسی تجهیزات شما به دلیل جلوگیری از حرکات، لرزش دوربین و ثبت پرتره‌های واضح خواهد بود. 

منبع نور

اگر در فضای باز عکاسی انجام می‌دهید و از نور طبیعی بهره می‎برید، به تهیه منبع نور فکر نکنید؛ اما استفاده از یک منبع نور مصنوعی قادر است کیفیت کار شما را بهبود بخشد و امکانات عکاسی شما را در فضای باز افزایش دهد. این منابع نوری به شما امکان ایجاد نورپردازی حرفه‌ای، کنترل بهتر بر روشنایی و سایه‌ها، و ایجاد افکت‌های خلاقانه را می‌دهند.

رفلکتور

امکان تنظیم میزان نور مورد نیاز را رفلکتورها به شما می‌دهند تا به طور دقیق پرتره خود را به حد مطلوب نزدیک کنید. رفلکتورها در انواع مختلفی با کاربردهای خاص عرضه می‌شوند. آنها به راحتی قابل حمل و جابجایی هستند و در هر جایی که نیاز به تنظیم نور این نوع عکس‌ها را دارید، می‌توانید از آنها استفاده کنید.

سایر تجهیزات عکاسی پرتره

علاوه بر موارد ذکر شده، داشتن مجموعه‌ای از باتری‌های اضافه و کارت حافظه مناسب بسیار مهم است. توصیه می‌شود که علاوه بر باتری اصلی دوربین، یک یا دو باتری پشتیبان نیز تهیه کنید زیرا برخی اوقات بسته به نوع دوربین و زمان عکاسی، باتری‌ها به سرعت خالی می‌شوند، بنابراین داشتن باتری‌های پشتیبان بسیار مفید خواهد بود.

همچنین یک کیت تمیز کردن لنز دوربین در کیف تجهیزات خود نیز قرار دهید. زیرا هنگام تنظیم فوکوس به طور تصادفی ممکن است لنز دوربین را با دست لمس کنید و لکه‌هایی روی آن بیندازید. این کیت‌ها قیمت مناسبی دارند و به راحتی در کیف دوربین جا می‌شوند.

نورپردازی مناسب در عکاسی پرتره

با مطالعه چهره سوژه، می‌توانید تشخیص دهید کدام الگوی نورپردازی بهترین نتیجه را برای آن فرد به ارمغان خواهد آورد. ممکن است شخصی با چهره چاق، دلش بخواهد چهره‌اش لاغرتر نشان داده شود، یا فردی که برای ویدئوی تبلیغاتی نیاز به بیان عصبانی یا جدی دارد. هر یک از این موارد نیاز به الگوی نورپردازی منحصر به فردی خواهد بود.

با آشنایی کامل نورپردازی عکاسی پرتره قادر خواهید بود تا کیفیت و جهت نور را به خوبی کنترل کنید. اگرچه این موضوع در این مقاله به تفصیل بررسی نشده است، اما می‌توانید این چالش را خودتان مطرح کرده و خلاقیت خود را در این زمینه امتحان کنید. برخی از الگوهای نورپردازی در عکاسی پرتره شامل موارد زیر هستند:

  • نورپردازی یک طرفه (Split Lighting)
  • نورپردازی حلقه‌ای (Loop Lighting)
  • نورپردازی رامبراند (Rembrandt Lighting)
  • نورپردازی پروانه‌ای (Butterfly Lighting)
  • نورپردازی حاشیه‌ای (Rim Lighting)
  • نورپردازی گسترده (Broad Lighting)
  • نورپردازی کوتاه (Short Lighting)

در صورتی که قادر به تغییر منبع نور هستید تغییر الگوی روشنایی در عکاسی آسان‌تر خواهد بود. با این حال، اگر منبع نور اصلی شما خورشید یا پنجره است امکان دارد نورپردازی چالش‌برانگیز شود. در این صورت، به جای حرکت نور، می‌توانید سوژه را چرخانده و از جهت دهنده‌های نور مانند رفلکتورها بهره ببرید.

 

پیام بگذارید